S.S.S.

BİZ KİMİZ?
Seçim Yasası Hareketi, seçimlerde oy kullanmayan ve mevcut demokratik ortamdan rahatsız olan bir gurup mühendis, siyaset bilimci, pazarlamacı, sosyolog vatandaş tarafından sivil inisiyatif kullanılarak başlatılmıştır.
Bu hareketin hiçbir siyasi parti ve STK ile ilgisi veya ilişkisi yoktur. 


Bu bölümde yasa önerisinin daha iyi anlaşılması için soru-cevaplara yer verilecektir.
Lütfen, aklınıza takılan her türlü soruyu bize iletin.

Soru : Her isteyen aday olursa çok uzun listeler oy pusulasına nasıl sığacak?

Cevap : Oy pusulasında adayların isimleri yer almayacak. Sadece belli sayıda kutucuklar olacak. Bu kutucuklara tercih edilen adayın numarası yazılacak. Listeler ayrıca ilan edilecek.

Soru : Herkes tercihli oy kullanmak zorunda mı?

Cevap : Hayır, değil. Kullanılan oyların bir kısmının tercihli olması bekleniyor. Tercihli oylar aday sıralamasını belirliyor.

Soru : İkinci tur neden gerekli? Kimler ikinci turda seçilecek?

Cevap : İkinci tur seçim ile "yönetimde istikrar" sağlanması hedeflenmiştir. Kimlerin ikinci turda seçileceğini bir örnekle anlatalım:
Bir seçim bölgesinden 6 MV seçilecek olsun. Geçerli oy sayısı ise 300 bin olsun. Buna göre bir MV için 50 bin oy gerekmektedir. X partisi 165 bin, Y partisi 125 bin, Z partisi 10 bin oy almış olsun. Bu durumda X partisi 3 MV, Y partisi 2 MV, Z partisi 0 MV çıkarır. Fakat bakiye oylar nedeniyle 1 sandalye boş kalır. Bu sandalye için seçim ikinci turda yapılır. İkinci tura sadece ülke genelinde en fazla oy alan iki parti katılır. Boş kalan bu sandalye ise ikinci turda, o seçim bölgesinde en fazla oy alan parti tarafından doldurulur.

Soru : Seçim bölgesinde neden birden fazla aday var? ABD'de olduğu gibi her aday için ayrı seçim bölgesi oluşturulamaz mı?

Cevap : Dar seçim bölgesi azınlık oyların temsilini engellediği için temsiliyet sorunu yaratır. En ideali tüm ülkenin tek bir seçim bölgesi olarak ele alınmasıdır. Bu yüzden ABD'de azınlıkta olan partiler meclise giremez.

Soru : Eğer bir ilin nüfusu bir seçim bölgesi oluşturmaya yeterli değilse ne olur?

Cevap : Bu durumda komşu illerle birlikte seçim bölgesi oluşturulur.